Dvostruki/Trostruki/Četverostruki omekšivači - opširniji opis
Voda se omekšava tehnologijom izmjene iona; ionski medij koji se nalazi u uređaju (kroz koji protiče voda) vrši izmjenu iona kalcija i magnezija iz njihovih soli (kamenac u vodi), sa ionima natrija iz tabletirane soli (NaCl) kojom je ionski medij regeneriran. Tako se soli koje se talože (kamenac) zamjenjuju sa solima koje se ne talože, a rezultat je trajno i u potpunosti omekšana voda (< 0,1 odH ).
Tehnologija ionske izmjene u potpunosti i trajno omekšava vodu, za razliku od drugih tehnologija koje samo privremeno mijenjaju fizikalna svojstva kamenca u vodi.
Kada se kapacitet ionskog medija u omekšivaču potroši, proces omekšavanja se automatski prekida i pokreće se postupak regeneracije – po završetku regeneracije omekšivač ponovno započinje sa procesom omekšavanja.
Acquamarin koristi samo prvoklasni ionski medij, a ovisno o primjeni (priprema vode za piće, prehrambena industrija, kozmetička industrija i sl.) odabire se odgovarajući tip ionskog medija sa certifikatom za korištenje u prehrambenoj industriji – ”food grade”.
Svi omekšivači imaju visoko programabilne kontrolno-upravljačke jedinice FLECK, koje omogućavaju potpuno automatiziran rad uređaja, što uključuje automatsko:
omekšavanje vode
protustrujno ispiranje
regeneriranje ionskog medija
završno ispiranje
ponovno uključenje procesa omekšavanja
Sve kontrolno-upravljačke jedinice imaju volumetrijsko upravljanje preko mjerača protoka, a moguće je i ručno pokretanje regeneracije bez opasnosti da dođe do poremećaja u automatskom radu.
Omekšivači mogu imati 1 ili više spremnika ionskog medija, a bez obzira na broj spremnika svi rade na istom principu; razlika između jednostrukih i omekšivača sa više spremnika je što omekšivači sa više spremnika omogućavaju kontinuirano odvijanje procesa omekšavanja - kada se kapacitet ionskog medija u jednom spremniku omekšivača potroši, proces omekšavanja se automatski prebacuje na slijedeći spremnik (kontinuirano omekšavanje). Za vrijeme dok drugi spremnik omekšava vodu, u prvom spremniku će se izvršiti regeneracija.
Osnovna podjela omekšivača – ovisno o broju spremnika ionskog medija koji čine uređaj/postrojenje:
jednostruki omekšivači (SINGLE)
dvostruki omekšivači (DUPLEX)
trostruki omekšivači (TRIPLEX)
četverostruki omekšivači (KVADRIPLEX)
PRIMJER RADA OMEKŠIVAČA SA 2 SPREMNIKA IONSKOG MEDIJA:
Omekšivač funkcionira tako da kontrolno-upravljačka jedinica usmjeri protok vode koja se troši u 1. spremnik sa ionskim medijem na omekšavanje; 1. spremnik je u tzv. radnom položaju. Ionski medij u 2. spremniku je u položaju “pripravnosti”. Kada se ionski medij u 1. spremniku zasiti sa ionima kalcija i magnezija, kontrolno-upravljačka jedinica prebacuje 1. spremnik ionskog medija iz radnog položaja u položaj regeneracije, a istovremeno prebacuje 2. spremnik ionskog medija iz položaja “pripravnosti” u radni položaj. Kada se završi ciklus regeneracije ionskog medija 1. spremnika, kontrolno-upravljačka jedinica isti prebacuje u položaj “pripravnosti”.
Oprema dvostrukih/trostrukih/četverostrukih omekšivača:
spremnik ionskog medija, 2-4 kom
ionski medij za omekšavanje vode
spremnik za sol, 1-4 kom
regeneracija ionskog medija potpuno automatizirana
kontrolno-upravljački sustav
svi modeli su standardno u elektromehaničkoj izvedbi, a digitalna izvedba je opcija (slike su simbolične)
mjerač protoka omekšane vode, 1-4 kom
ulazni / izlazni priključak
FLECK 9000 3/4” ili 1”
FLECK 9100 3/4” ili 1”
FLECK 9500 6/4"
FLECK 2910 2”
FLECK 3900 3”
ventil za regulaciju izlazne tvrdoće omekšane vode
za sve modele - opcija
elektro-klorinator Steril Soft Pro (opcija)
daljinsko upravljanje (opcija)
Pogledajte fotografije: SYSTEMAX 2000 / SYSTEMAX 2014
“Service Manual”: SYSTEMAX 2000 / SYSTEMAX 2014
kontinuirano mjerenje izlazne tvrdoće vode (opcija)
Pogledajte fotografije: testomat® ECO / testomat® 2000
“Operating instructions” : testomat® ECO / testomat® 2000
“Service instructions” : testomat® ECO / testomat® 2000
Područje primjene dvostrukih/ trostrukih/četverostrukih omekšivača:
industrija (proizvodni pogoni, energane...)
kotlovnice
hoteli, apartmani, restorani
uredski prostori
bolnice
škole
praonice vozila, praonice rublja